Σάββατο 6 Απριλίου 2019

EWG's 2019 Shopper's Guide to Pesticides in Produce™ (Η λίστα της ΜΚΟ «Enviromental Working Group» σχετικά με φυτοφάρμακα σε τρόφιμα στις ΗΠΑ)

Σχεδόν το 70% των προϊόντων που πωλούνται στις Η.Π.Α. περιέχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων, σύμφωνα με την ανάλυση δεδομένων της EWG για το 2019.

Το πιο εντυπωσιακό ίσως των αποτελεσμάτων; Το Kale, ένα από τα πιο δημοφιλή λαχανικά στις ΗΠΑ, ανήκει στη λίστα με τα πιο επιβαρυμένα φρούτα και λαχανικά. Το συγκεκριμένο λαχανικό δεν είχε ελεγχθεί την τελευταία δεκαετία.

Περισσότερο από το 92% των δειγμάτων Kale είχε δύο ή περισσότερα υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Το πιο συχνά εντοπισμένο φυτοφάρμακο, το οποίο βρέθηκε στο 60% περίπου των δειγμάτων, ήταν το Dacthal ή DCPA - ταξινομημένο από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος από το 1995 ως πιθανό ανθρώπινο καρκινογόνο και είναι απαγορευμένο στην Ευρώπη από το 2009.

Συνολικά, το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ βρήκε 225 διαφορετικά φυτοφάρμακα και προϊόντα διάσπασης φυτοφαρμάκων σε δημοφιλή φρούτα και λαχανικά. Πριν από τη δοκιμή, όλα τα προϊόντα πλύθηκαν και ξεφλουδίστηκαν, ακριβώς όπως οι άνθρωποι θα προετοίμαζαν το γεύμα για τον εαυτό τους. Αυτό δυστυχώς αποδεικνύει ότι το απλό πλύσιμο δεν αφαιρεί όλα τα φυτοφάρμακα.

Η κατάταξη λοιπόν για τα φρούτα/λαχανικά με περισσότερη επιβάρυνση όσον αφορά την περιεκτικότητά τους σε φυτοφάρμακα:

1. Φράουλες
2. Σπανάκι
3. Kale
4. Νεκταρίνια
5. Μήλα
6. Σταφύλια
7. Ροδάκινα
8. Κεράσια
9. Αχλάδια
10. Ντομάτες
11. Σέλινο
12. Πατάτες

Από τις αναλύσεις, οι πιο «καθαρές» τροφές για το 2019:

1. Αβοκάντο
2. Καλαμπόκι
3. Ανανάς
4. Κατεψυγμένος αρακάς
5. Κρεμμύδια
6. Παπάγια
7. Μελιτζάνες
8. Σπαράγγια
9. Ακτινίδια
10. Λάχανo
11. Κουνουπίδι
12. Πεπονάκι (Cantaloupes)
13. Μπρόκολο
14. Μανιτάρια
15. Πεπόνι (honeydew melon)

Σχετικά λίγα φυτοφάρμακα εντοπίστηκαν σε αυτά τα τρόφιμα και οι δοκιμές έδειξαν χαμηλές συνολικές συγκεντρώσεις υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων. 

Σημαντικά ευρήματα: Τα αβοκάντο και το καλαμπόκι ήταν τα καθαρότερα. Λιγότερο από το 1% των δειγμάτων έδειξε ανιχνεύσιμα φυτοφάρμακα.
Περισσότερο από το 70%  των δειγμάτων φρούτων και λαχανικών της "καθαρής" λίστας, δεν είχε υπολείμματα φυτοφαρμάκων.
Με εξαίρεση το λάχανο, όλα τα άλλα προϊόντα ελέγχθηκαν θετικά για λιγότερα από τέσσερα φυτοφάρμακα.
Μόνο το 6% των δειγμάτων φρούτων και λαχανικών είχε δύο ή περισσότερα φυτοφάρμακα.

ΣΧΟΛΙΟ: Τα παραπάνω αποτελέσματα αφορούν τις ΗΠΑ. 
Δεν γνωρίζω να υπάρχει αντίστοιχη Ελληνική ή Ευρωπαϊκή Λίστα. 
Προφανώς ο τρόπος καλλιέργειας όπως και τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται είναι διαφορετικά στις 2 πλευρές του Ατλαντικού. 
Τέλος, σίγουρα υπάρχουν κάποια όρια κάτω από τα οποία παρά την επιβάρυνση, οι τροφές κρίνονται ασφαλείς για κατανάλωση, αλλά η κοινή λογική λέει ότι όσο λιγότερα φυτοφάρμακα καταναλώνουμε, τόσο το καλύτερο για την υγεία μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου