Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

ΙΛΑΡΑ - ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ

Όπως πρόσφατα ανακοινώθηκε, είμαστε σε αυξημένο κίνδυνο για επιδημία ιλαράς. Ενώ μέχρι πέρυσι είχαμε 2 κρούσματα τα τελευταία 3 χρόνια, στο τελευταίο 4μηνο έχουν ήδη καταγραφεί πάνω από 100!
Λόγω του επικείμενου κινδύνου, αλλάζει το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού ως εξής:
1. Απόλυτη προτεραιοτητα για εμβολιασμό με 1η δόση MMR στην ηλικία των 12 μηνών. 2η δόση μετά από 3 μήνες (15 μηνών αντί για 4-6 χρονών, όπως έλεγε το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού).
2. 2η δό
ση ΑΜΕΣΑ σε όλα τα μεγαλύτερα παιδάκια (αντί δηλαδή να περιμένουμε να πάνε 4 χρονών τα παιδιά, εμβολιάζουμε πιο νωρίς, αρκεί να έχουν περάσει 3 μήνες από τη 1η δόση)
3. Όσοι γεννήθηκαν μετά το 1970, δεν έχουν νοσήσει με ιλαρά, και δεν έχουν κάνει 2 δόσεις εμβολίου, πρέπει να εμβολιασθούν.

4. Απαγορεύεται ο εμβολιασμός σε εγκύους ή ανοσοκατεσταλμένους. Θηλάζουσες μητέρες εμβολιάζονται κανονικά!
5. Γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας πρέπει να αποφύγουν εγκυμοσύνη για τουλάχιστον 1 μήνα μετά τον εμβολιασμό τους.
Τα πράματα είναι μάλλον απλά. 
Αν το επίπεδο εμβολιασμού είναι υψηλό, δεν θα υπάρξει επιδημία.
Τα εμβολιασμένα παιδάκια έχουν πολύ χαμηλό κίνδυνο να νοσήσουν, και είναι σχεδόν απίθανο να παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές της νόσου.
Το εμβόλιο προσφέρει ανοσία για πάρα πολλά χρόνια, μπορεί και ισόβια!
Τα ανεμβολίαστα παιδιά δεν μπορούν πλέον να στηριχθούν στις "πλάτες" των εμβολιασμένων. Είναι σε απόλυτο κίνδυνο, και πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα!

ΝΑ ΤΟΝΙΣΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΠΙΔΗΜΙΑ, οι προσωρινές αλλαγές στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού γίνονται για να προλάβουμε. Να μην έχουμε!
Τι είναι η ιλαρά; Μια παιδική αρρώστια που χαρακτηρίζεται από υψηλό πυρετό και εξάνθημα (σπυράκια)
Είναι επικίνδυνη; Σύμφωνα με στατιστικές, 30% των ασθενών θα παρουσιάσουν κάποιου είδους επιπλοκές, το 6% πνευμονία και το 0,2% κινδυνεύει με θάνατο (Στην Ιταλία σε περισσότερα από 4000 κρούσματα είχαν 3 θανάτους – όλα ανεμβολίαστα παιδιά)
Γιατί την φοβόμαστε; Είναι εξαιρετικά μεταδοτική. Το 90% αυτών που μπορούν να νοσήσουν (άτομα που δεν έχουν νοσήσει και δεν έχουν εμβολιαστεί σωστά), θα νοσήσουν. Παραμένει για 2 ώρες στο χώρο, έτσι πχ αν κάποιος με ιλαρά μπει σε ένα δωμάτιο/ασανσέρ/ιατρείο κτλ, για 2 ώρες όποιος άλλος μπει στον ίδιο χώρο θα εκτεθεί στον ιό, και μπορεί να κολλήσει!!!
Γιατί πρέπει να κάνουμε 2 δόσεις του εμβολίου; Με την πρώτη δόση αντιδρά (είναι προστατευμένοι) το 90% των εμβολιασθέντων. Με την δεύτερη δόση, το 99%. Και τα αντισώματα διαρκούν για πάρα πολλά χρόνια, μπορεί για μια ζωή. Οπότε και με την πρώτη δόση είμαστε αρκετά προστατευμένοι, αλλά με την δεύτερη είμαστε πολύ πιο σίγουροι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου