Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

HAND-FOOT-MOUTH DISEASE, ή αλλιώς ΝΟΣΟΣ ΧΕΡΙΩΝ-ΠΟΔΙΩΝ-ΣΤΟΜΑΤΟΣ

Η νόσος των «χεριών-ποδιών-στόματος» αποτελεί μια ίωση που εμφανίζεται κυρίως το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, και είναι ένα ήπιο και αυτοπεριοριζόμενο νόσημα, που διαρκεί 7-10 ημέρες.
Προκαλείται κυρίως από 2 ιούς, τον Coxsackie A16 και τον Enterovirus 71.
Συνήθως νοσούν παιδιά ηλικίας μικρότερης των 10 ετών, και περισσότερο μικρότερα των 5 ετών. Σπανιότερα, νοσούν και μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες.
ΧΡΟΝΟΣ ΕΠΩΑΣΗΣ: Τα συμπτώματα εμφανίζονται 3-6 ημέρες μετά την επαφή με τον ιό.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Αρχικά κακοδιαθεσία, πονόλαιμος, πυρετός. Στην συνέχεια εμφανίζονται φυσαλίδες στις αμυγδαλές, άφθες στο στόμα, και σπυράκια, πολλα με υγρό, στα χέρια και στα πόδια, όπως αρκετά συχνά και στη γενετήσια χώρα. Το χαρακτηριστικό είναι η κατανομή των φυσαλίδων και μέσα στις παλάμες και τα πέλματα.
Ο Enterovirus 71, ο οποίος πολλές φορές ευθύνεται για επιδημίες, προκαλεί και εμέτους.


ΜΕΤΑΔΟΣΗ: Ο ιός βρίσκεται στη μύτη, τις αναπνευστικές εκκρίσεις, τα κόπρανα, καθώς και στις δερματικές φυσαλίδες. Παραμένει στις αναπνευστικές εκκρίσεις για 7 ημέρες, και στα κόπρανα για αρκετές βδομάδες.
Μεταδίδεται λοιπόν με επαφή με μολυσμένα από τον ιό αντικείμενα, με επαφή με εκκρίσεις του αναπνευστικού (πχ βήχας, μυξούλες) και με μολυσμένα με τον ιό κόπρανα (πχ κατά την αλλαγή της πάνας)
Υπάρχουν και ενήλικες που νοσούν, και μεταδίδουν τη νόσο, χωρίς να έχουν συμπτώματα.
Το παιδάκι που νοσεί με Hand-Foot-Mouth disease μπορεί να μεταδίδει τον ιό για 7 ημέρες, και σταματά να είναι μεταδοτικό όταν υποχωρήσει ο πυρετός, οι άφθες και τα εξανθήματα (και τότε είναι που μπορεί να επιστρέψει στις σχολικές και άλλες δραστηριότητές του!)
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ: Δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες που να συσχετίζουν τη νόσο με επιπλοκές στην εγκυμοσύνη.
ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ: Ουσιαστικά δεν υπάρχουν!
Ο Enterovirus 71 έχει σπάνια συσχετιστεί με επεισόδια εγκεφαλίτιδας και μηνιγγίτιδας.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι σε παιδιά που έχουν αρκετές άφθες στο στόμα, δεν μπορούν να λάβουν τα αναγκαία υγρά, και αφυδατώνονται. Ελάχιστα θα χρειαστούν νοσηλεία για ενυδάτωση.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Για τον περιορισμό ή την αντιμετώπιση του ιού, δεν υπάρχει θεραπεία
Βοηθούν τα αντιπυρετικά για την αντιμετώπιση του πυρετού, τα σκευάσματα για τη στοματική κοιλότητα που απαλύνουν τον πόνο από τις άφθες, καθώς και τα αντιϊσταμινικά για τη σπάνια περίπτωση που τα εξανθήματα προκαλούν κνησμό (φαγούρα)
Είναι πολύ μεγάλης σημασίας η λήψη άφθονων υγρών, για την αποφυγή αφυδάτωσης, με αποφυγή σκληρών, αλμυρών ή όξινων τροφών που συνήθως ενοχλούν τα παιδιά που έχουν άφθες.
ΠΡΟΛΗΨΗ: Καλό πλύσιμο των χεριών, απολύμανση επιφανειών και παιχνιδιών, αποφυγή στενής επαφής με πάσχοντες
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Δεν χρειάζεται πανικός!
Είναι συνήθως μια ήπια, αυτοπεριοριζόμενη νόσος, που συναντάται πολύ συχνά στη παιδική ηλικία, και δεν υπάρχει περίπτωση, ειδικά σε παιδάκια που παρακολουθούν παιδικούς σταθμούς, να την «γλιτώσουν» και να μην κολλήσουν.
Κρατάμε το παιδί μας στο σπίτι, φροντίζουμε για την ενυδάτωσή του, και μόλις συνέλθει και υποχωρήσουν τα συμπτώματα (πυρετός, εξανθήματα), επιστρέφει στις σχολικές ή άλλες υποχρεώσεις του!

ΠΗΓΕΣ:
Red Book (AAP)
Emedicine.medscape.com

www.cdc.gov

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου