Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Κολικοί

ΚΟΛΙΚΟΙ

Οι κολικοί αποτελούν ένα αρκετά συνηθισμένο πρόβλημα στα μωρά, που ταλαιπωρεί τόσο αυτά, όσο και τους τους γονείς τους!
Είναι αγνώστου αιτιολογίας, αλλά έχουν πιθανότατα σχέση με κάποια προσωρινή «δυσκολία» στη «χώνευση» του αγελαδινού γάλακτος.
Οι κολικοί εμφανίζονται συνήθως περίπου στις 3 εβδομάδες ζωής, και διαρκούν έως και τους 3 μήνες.
Τα μωρά όταν έχουν κολικούς έχουν κλάμα ή έντονη ανησυχία, «μαζεύουν» τα ποδαράκια τους, «γουργουρίζει» η κοιλίτσα τους και συνήθως έχουν και πολλά αέρια.
Χαρακτηριστικό είναι ότι πολλές φορές όταν εγκατασταθούν οι κολικοί, έχουν ένα συγκεκριμένο χρονικό μοτίβο, με αποτέλεσμα πολλοί γονείς να γνωρίζουν ακριβώς πότε θα ξεκινήσουν και πότε θα τελειώσουν!
Όσον αφορά  την αντιμετώπισή τους, το βασικό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι δεν υπάρχει «θεραπεία» για τους κολικούς. Δοκιμάζουμε κάποια πράματα για να βοηθήσουμε τα παιδιά, αλλά τελικά οι κολικοί υποχωρούν από μόνοι τους!

Πρακτικά μέτρα

Πρέπει να θυμόμαστε ότι παρόλο που οι κολικοί δεν είναι μια σοβαρή πάθηση, τα μωρά εκείνη την ώρα πραγματικά δυσκολεύονται, και σκοπός μας πρέπει να είναι να τα ανακουφίσουμε και να τα βοηθήσουμε να ελαττωθεί όσο γίνεται ο πόνος!
Από πρακτικής απόψεως, υπάρχουν παιδιά με ήπιους κολικούς που μπορεί να τα βοηθήσει απλά η αγκαλιά των γονέων τους. Πάντα πρέπει να προσφέρουμε την αγκαλιά μας σε ένα παιδί που πονάει!
Αρκετά μωράκια θα βοηθηθούν με ζεστά πανάκια ή βρεφικές θερμοφόρες! Πρέπει να είμαστε πάντως πολύ προσεκτικοί με την θερμοκρασία – να μην προκαλέσουμε έγκαυμα στο παιδί.
Σε πολλά μωρά αρέσει εκείνη την ώρα μασαζάκι στη κοιλίτσα, ειδικά αν μπορούμε να το κάνουμε έχοντας το μωρό μπρούμυτα (colic hold)!
Οι παλαιότεροι έτριβαν τη κοιλίτσα του μωρού με αλκοολούχα διαλύματα ή ποτά! Αυτή η πρακτική πλέον απαγορεύεται αυστηρώς (απορροφάτε το αλκοόλ από το δέρμα και οι συνέπειές μπορεί να είναι δραματικές!). Υπάρχει στην ελληνική αγορά και καλλυντική κρεμούλα με θερμαντικές ιδιότητες, που δεν απορροφάτε, και μπορεί να βοηθήσει!
Τέλος,  να σημειώσουμε ότι επειδή το να έχεις ένα μωρό με κολικούς είναι ιδιαίτερα ψυχοφθόρο, είναι σημαντικό αυτό το βάρος να μην πέφτει μόνο σε έναν άνθρωπο (και συνήθως αυτός ο άνθρωπος είναι η μαμά!). Πρέπει εκείνες τις ώρες να έχουμε βοήθεια και αν όποιος φροντίζει γενικά το μωρό κουραστεί  ψυχολογικά, να λείψει και κάποιες ώρες από το σπίτι!

Ροφήματα και προβιοτικά

Κάποια βρέφη βρίσκουν ανακούφιση με ροφήματα, όπως πχ του μάραθου! Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όμως με τη συχνότητα και τη ποσότητα που χορηγούμε! Καλό θα ήταν να μην υπερβαίνουμε τα 100-150 ml/ημέρα και να προτιμάμε όσο το δυνατόν ροφήματα χωρίς ζάχαρη.
Υπάρχουν και σκευάσματα προβιοτικών, που βοηθούν ορισμένα βρέφη (πιθανότατα περισσότερο αυτά που γεννήθηκαν με καισαρική τομή και δεν θηλάζουν). Συνήθως έχουν τη μορφή σταγόνων, χορηγούνται καθημερινά, και η δράση τους θα φανεί μετά από λίγες ημέρες!
Τέλος, κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά και ένα σκεύασμα Διττανθρακικού Νατρίου, που περιέχει μεταξύ άλλων και τζίντζερ, και δείχνει να βοηθάει κάποια παιδιά.

Φαρμακευτική αγωγή

Όσον αφορά τη καθαρά φαρμακευτική αγωγή, κυρίως αναφερόμαστε στη Σιμεθικόνη, η οποία βοηθά περισσότερο τα βρέφη που έχουν πολλά αέρια. Υπάρχουν σκευάσματα που χορηγούνται λίγο πριν τη σίτιση, και άλλα που χορηγούνται αμέσως μετά! Μπορεί να φανούν αποτελεσματικά ακόμη και από τη πρώτη δόση!
Παλαιότερα χρησιμοποιούνταν ένα αντιχολινεργικό φάρμακο (Homatropine), το οποίο αν και αποτελεσματικό, είχε σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες και πλέον έχει εγκαταλειφθεί η χρήση του!

Κολικοί και ξένα γάλατα

Για τα παιδιά που σιτίζονται με ξένο γάλα, παρουσιάζουν κολικούς και δεν έχουν βοηθηθεί με τα παραπάνω, υπάρχει μια πληθώρα ειδικών γαλάτων, που περιορίζουν σχετικά τις ενοχλήσεις του  παιδιού! Αυτά έχουν συνήθως υδρολυμένη την πρωτεΐνη του γάλακτος (ηπίως υποαλλεργικά, πιο ευκολοχώνευτα), άλλα έχουν λιγότερη λακτόζη (μειώνονται τα αέρια!) ενώ κάποια από αυτά περιέχουν και προβιοτικά! Υπάρχουν γάλατα που περιέχουν όλους αυτούς τους μηχανισμούς ταυτόχρονα!

Κολικοί και θηλασμός

Γενικά, τα μωρά που θηλάζουν έχουν ηπιότερους κολικούς σε σχέση με αυτά που τρέφονται με ξένο γάλα.
Είναι πολύ σημαντικό η μητέρα να γνωρίζει ότι η διατροφή της ουσιαστικά δεν επηρεάζει τους κολικούς. Δηλαδή, αν είναι ένα μωρό να κάνει κολικούς, θα τους κάνει είτε η μαμά φάει πατάτες είτε η μαμά φάει λάχανο! Οπότε, γενικά δεν χρειάζεται οι μαμάδες να μπλέκουν με φοβερές δίαιτες αποκλεισμού και να στερούνται βασικών τροφών!
Μόνο σε περιπτώσεις πολύ έντονων κολικών, μπορεί να δοκιμάσει η μητέρα να αφαιρέσει κάποιες τροφές από την διατροφή της, αλλά αν δεν δει υποχώρηση των συμπτωμάτων του παιδιού σε 5-7 ημέρες, δεν έχει νόημα να συνεχίζει τη δίαιτα αποκλεισμού!
Κάποιες μητέρες βλέπουν σημαντική ύφεση των συμπτωμάτων όταν αφαιρούν τα γαλακτοκομικά από τη διατροφή τους! Σε αυτή τη περίπτωση, μετά από συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα πρέπει η μητέρα να δοκιμάσει να  τα επανεισάγει στη διατροφή της, για να διαπιστώσει αν συνεχίζουν να «πειράζουν» το μωρό.
Επίσης πρέπει να μεριμνεί να λαμβάνει περίπου 1000mg ασβεστίου από άλλες πηγές, για όσο διάστημα στερείται των γαλακτοκομικών!

Είναι κολικοί;

Υπάρχουν δυστυχώς  και παθολογικές καταστάσεις που μπορούν να έχουν παρόμοια κλινική εικόνα με τους κολικούς, όπως πχ οι ουρολοιμώξεις, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή η αλλεργία στη πρωτεΐνη του γάλακτος της αγελάδος. Οπότε είναι πολύ σημαντικό όταν το μωρό μας είναι ανήσυχο, και ειδικά αν δεν παρουσιάζει τη τυπική πορεία των κολικών, να αναζητούμε τη συμβουλή του παιδιάτρου μας!
Ο παιδίατρος είναι αυτός που, αν κάτι τον ανησυχήσει,  μπορεί να ζητήσει κάποιες επιπλέον εξετάσεις και θα μας καθοδηγήσει βήμα βήμα στη προσπάθεια της διερεύνησης  αλλά και ανακούφισης του μωρού μας από τους κολικούς!

Συμπέρασμα


Συμπερασματικά, το πιο σημαντικό στην αντιμετώπιση των κολικών είναι η υπομονή και η ψυχραιμία! Είναι μια κατάσταση καλοήθης, που τελικά υποχωρεί από μόνη της, και οι όποιες παρεμβάσεις μας έχουν σκοπό την ανακούφιση του μωρού μας, μέχρι την οριστική, με τη πάροδο του χρόνου, υποχώρηση των συμπτωμάτων! Στους κολικούς, τελικά, ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου