Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

Ιώσεις και Αντιβιώσεις


Συνήθεις διάλογοι στο ιατρείο:

ΣΚΗΝΗ 1:
- Το παιδί έχει ίωση, θα κάνει 3 ημέρες πυρετό, και θα περάσει.
- Οπότε πρέπει να πάρουμε αντιβίωση;
- Όχι. Έχει ίωση, θα κάνει το κύκλο της και θα περάσει.
- Και γιατί ρε γιατρέ να μην δώσουμε μια αντιβίωση, να μην παιδεύται το παιδί;

ΣΚΗΝΗ 2:
- Το παιδί έχει βήχα.
- Από την εξέταση, φαίνεται ότι είναι μυξούλες. Πολλά υγρά, τσαγάκια, μπάνια στη θάλασσα κτλ, και θα περάσει
- Και γιατί ρε γιατρέ να μην δώσουμε μια αντιβίωση, να μην παιδεύται το παιδί;

ΣΚΗΝΗ 3:
- Αυτή η ίωση φέτος μας τσάκισε, όλη η οικογένεια κόλλησε. Η γιαγιά να φανταστείτε 20 μέρες βήχει, 3 αντιβιώσεις άλλαξε ο παθολόγος/πνευμονολόγος, και ακόμη δεν μπορεί να συνέλθει!
- Πάντως το παιδί έχει ίωση, δεν θα χρειαστεί αντιβίωση
- Και γιατί ρε γιατρέ να μην δώσουμε μια αντιβίωση, να μην παιδεύται το παιδί;

ΣΚΗΝΗ 4:
- (Τηλέφωνο) Γιατρέ, το παιδί κάνει 40 πυρετό, είμαστε τώρα στο φαρμακείο, πείτε μας λίγο τι αντιβίωση να μας δώσει ο φαρμακοποιός!
- Χωρίς εξέταση, δεν μπορούμε να χορηγήσουμε αντιβίωση, μπορεί να είναι και ίωση
- Ναι, αλλά εμείς στο νοσοκομείο δεν θέλουμε να πάμε, και μέχρι το απόγευμα/βράδυ/αύριο το πρωί, δεν μπορούμε να περιμένουμε
- Χωρίς να εξεταστεί από παιδίατρο, και τηλεφωνικά, αντιβίωση δεν μπορώ να σας χορηγήσω
- Σιγά βρε γιατρέ, εγώ κάθε φορά που με πονάει ο λαιμός, μόνη μου παίρνω αντιβίωση, και δεν έχω πάθει τίποτα, το παιδί τι να πάθει;

ΣΚΗΝΗ 5:
- Το παιδί έχει λίγο κόκκινο λαιμό, λίγο πρησμένους τους λεμφαδένες, και χαμηλό πυρετό. Είναι εικόνα ίωσης, πολλά υγρά, αντιπυρετικά, ξεκούραση και θα περάσει.
- Αντιβίωση δηλαδή δεν θα πάρουμε;
- Όχι, δεν χρειάζεται
- Και εγώ τα ίδια συμπτώματα έχω, και ο Παθολόγος/ΩΡΛ μου είπε: Ίωση είναι, αλλά θα σου δώσω αντιβίωση, να μην παιδεύεσαι, να μην εξελιχθεί και σε κάτι χειρότερο!

ΟΠΟΤΕ, ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ:
- Οι ιώσεις δεν αντιμετωπίζονται με αντιβιώσεις.
- Οι αντιβιώσεις δεν σκοτώνουν τους ιούς, δεν βοηθάνε να περάσει πιο γρήγορα μια ίωση, δεν βελτιώνουν τη διάθεση ή την όρεξη του παιδιού, δεν ψήνουν καφέ, δεν απλώνουν τα ρούχα!
- Οι αντιβιώσεις σκοτώνουν μικρόβια, και μόνο αυτά. Όλοι οι γιατροί όταν θα δούνε σημάδια μικροβιακής λοίμωξης, θα χορηγήσουν αντιβίωση. Κανείς δεν θα αφήσει τον ασθενή του έκθετο σε κίνδυνο.
- Η κατάχρηση αντιβιοτικών οδηγεί σε ανθεκτικότητα των μικροβίων. Τα μικρόβια «μαθαίνουν» τις αντιβιώσεις και δεν σκοτώνονται πλέον από αυτές.
- Και τέλος, οι αντιβιώσεις δεν είναι «απλά» φάρμακα. Έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες, από τις πιο ελαφριές (γαστρεντερικές διαταραχές), μέχρι τις πιο σοβαρές (αλλεργικό σοκ). Όσες περισσότερες φορές παίρνεις, τόσες περισσότερες πιθανότητες για κάποια επιπλοκή. Οπότε πρέπει να χορηγούνται μόνο όταν υπάρχει απόλυτη ένδειξη!

ΥΓ: Η ευθύνη για την κατάχρηση των αντιβιοτικών στην Ελλάδα σαφέστατα δεν ανήκει στους ασθενείς ή στους γονείς. ΑΝΗΚΕΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ. Που δεν ενημερώνουμε τους ασθενείς μας, που χορηγούμε εύκολα φάρμακα από ευθυνοφοβία, που δεν «εκπαιδεύουμε» τους ασθενείς μας ότι υπάρχουν παθήσεις που μπορούν να αντιμετωπιστούν και μη φαρμακευτικά, που δεν βρίσκουμε το χρόνο να εξηγήσουμε την διαφορά της ίωσης από τη μικροβιακή λοίμωξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου